Яку користь для організму приносять продукти бджільництва: мед, перга, прополіс, забрус, маткове молочко

  • beebee 

Мед та інші продукти бджільництва — це унікальні ліки, які створила природа. Ще з давнини вони активно використовуються у народній медицині для профілактики і лікування багатьох захворювань. Єдине протипоказання — алергія на бджолину продукцію, інформує Ukr.Media.

Якщо всі з дитинства знають, що таке мед, то інші продукти бджільництва: забрус, перга, прополіс, маточне молочко — знайомі не усім. Давайте розберемося, що це таке і для чого використовується.

Чим корисний мед

Мед — це перероблений бджолами нектар квітів. Робоча бджола збирає нектар і заповнює ним свій зоб, де нектар змішується з багатьма ферментами слини. Прилетівши у вулик, бджола передає крапельку нектару інший бджолі, яка збагачує його своїми ферментами і складає у стільники. Під час достигання меду бджоли багаторазово переносять його з однієї комірки до іншої, потім закривають стільники кришечками з воску.

До складу меду входять понад 50 різних речовин. Основні компоненти — це вуглеводи: глюкоза і фруктоза. Мед також містить вітаміни: В2, В6, РР, С, Н, Е, К, пантотенову кислоту, фолієву кислоту, важливі макро- і мікроелементи: кальцій, натрій, магній, залізо, сірку, йод, хлор, фосфор, марганець, мідь, цинк та інші. Залежно від рослин, з яких бджоли збирали нектар, мед відрізняється за складом, смаком, кольором і запахом.

У народній медицині добре відомі бактерицидні властивості меду: у ньому містяться речовини, які перешкоджають розвитку хвороботворних бактерій. Мед — це ще і натуральне снодійне, яке є заспокійливим для організму. Склянка води з медом на ніч забезпечить вам міцний сон. Крім цього, мед має ще кровотворні, ранозагоювальні, знеболюючі, імунологічні властивості, що позитивно діють на всі органи і системи, стимулюючи їх роботу, підвищуючи загальну опірність організму різним захворюванням.

Що таке забрус

Бджоли запечатують стільники з медом особливою речовиною, яка складається з квіткового пилку, прополісу і секрету воскових та слинних залоз комах. У такому запечатаному вигляді мед достигає і може довго зберігатися. Зрізана за допомогою пасічного ножа верхня частина запечатаних стільників з медом і називається забрус. Мед, що витік із забрусу, вважається лікувальним і смачним, оскільки він має високу біологічну активність.

Забрус, відокремлений від меду, використовують для отримання високоякісного воску, а також з медичною метою. Крім воску, який є основою забрусу, у продукті наявні вітаміни групи В, ретинол, каротин, аскорбінова кислота, токоферол, білкові сполуки, ліпіди, цукри, макро- і мікроелементи, органічні кислоти, смоли, хітин, ефірні олії.

Завдяки унікальному складу, забрус часто використовують як жувальний засіб, який чудово дезінфікує ротову порожнину, зміцнює ясна, знімає зубний наліт. Під час жування маси відбувається активізація процесів слиновиділення, посилення секреції шлункового соку, стимуляція моторики ШКТ, а також поліпшення стану серцево-судинної системи та нормалізація обміну речовин. Забрус створює умови для формування корисної мікрофлори кишківника, тому продукт часто використовують для лікування дисбактеріозу. Цей продукт ефективний також під час лікування ангіни, стоматиту, пародонтозу. Ефірні олії у його складі очищають гайморові пазухи, покращують нюх і нормалізують дихальні процеси.

У процесі жування забрусу біологічно активні речовини потрапляють до організму людини через судини, розташовані під язиком, тобто всмоктуються безпосередньо у кров, не піддаючись впливу шлункового соку. Прихильники апітерапії (застосування продуктів бджільництва з лікувальною метою) рекомендують жувати забрус за 30 хвилин до прийому їжі. З метою профілактики бджолиний забрус застосовують восени і з настанням весни. Дорослій людині достатньо тричі на день жувати його не менше ніж по 1 ст. л. протягом 15 хвилин до зникнення смаку.

Перга і її корисні властивості

Якщо з нектару бджоли роблять мед, то з квіткового пилку отримується перга. Прилітаючи у вулик, бджола приносить на задніх лапках кульки квіткового пилку. Його також називають бджолиним обніжжям. Бджоли утрамбовують пилок у стільники і заливають медом. Під впливом меду і ферментів слини бджіл пилок починає бродити. У результаті з нього утворюється зовсім новий продукт, який значно перевершує пилок за корисними властивостями. Пергу ще називають “бджолиним хлібом”, оскільки це основний корм для личинок і дорослих бджіл.

Під час перетворення пилку на пергу збільшується кількість вуглеводів і вітамінів, сахароза перетворюється на моносахариди, продукт в цілому стає менш алергенним. “Бджолиний хліб” містить практично всі вітаміни, 16 амінокислот, 13 жирних кислот, вуглеводи, макро- і мікроелементи. Перга є повноцінним харчовим продуктом, який має у своєму складі усі необхідні людині біологічно активні речовини, причому у концентрованому вигляді. Цей продукт тонізує і омолоджує організм, зміцнює імунну систему, підвищує розумову працездатність, а також стійкість до стресів, покращує мозковий кровообіг і обмін речовин, стимулює процес кровотворення, сприяє регенерації тканин та нормалізує артеріальний тиск.

Перга продається у стільниках, у вигляді пасти, порошку, а також у вигляді гранул, які мають форму стільникової комірки. Засвоєння перги відбувається набагато краще під впливом слини, тому цей продукт слід ретельно розсмоктувати, як льодяник, за 30 хвилин до їжі, нічим не запиваючи. Після прийому перги протягом півгодини не можна їсти і пити.

Смак перги — це оригінальний букет кислого, солодкого і гіркого. Залежно від місцевості та рослин, з яких бджоли збирали пилок, смак перги може зміщуватися у той або інший бік.

Прополіс і його застосування

Прополіс — це продукт переробки бджолами смолистих виділень деяких рослин (тополі, берези, сосни, осики та ін). Бджолярі називають прополіс “бджолиним клеєм”. Бджоли використовують його для того, щоб ремонтувати стільники, замазувати щілини у вулику, знезаражувати своє житло.

Ще з давнини прополіс відомий як потужний антисептик і анальгетик. У цьому продукті міститься величезна кількість хімічних елементів, необхідних людині, у тому числі вітаміни: B1, B2, B6, C, E, H, P, а також цінні ферменти, мікроелементи, фітонциди, флавоноїди, ефірні олії, рослинні смоли, віск, жирні кислоти. Попри те, що про цілющі властивості прополісу відомо вже давно, його склад ще повністю не вивчений.

Прополіс має гіркуватий смак, приємний смолистий запах, а колір його залежить від того, з яких рослин бджоли зібрали смолу. Він може бути коричневим, майже чорним, а може бути жовтим, зеленим або червоним.

Найчастіше прополіс застосовують для виготовлення мазей, бальзамів, водних і спиртових настоянок. Препарати з прополісом використовуються для підвищення імунітету, лікування вірусних захворювань, гаймориту, нежитю, захворювань шлунково-кишкового тракту, грибкових інфекцій, псоріазу. Жують чистий прополіс, здебільшого, за наявності болю у горлі, кашлю, зубного болю, інфекцій порожнини рота. Не можна приймати більше 1-2 г прополісу на день. Разова доза повинна бути не більша за сірникову головку, інакше можливий опік слизової оболонки.

Що таке маткове молочко

Для бджіл маткове молочко — це найперший корм. Виробляють його молоді бджоли, в обов’язки яких входить годування личинок і матки. Личинки робочих бджіл отримують маткове молочко лише три дні, а матка — все життя. Тому і живе вона набагато довше за простих бджіл — близько семи років, а робочі бджоли — лише 35-40 днів. Але якщо личинка робочої бджоли отримуватиме маткове молочко довше, ніж три дні, то у неї розвинуться репродуктивні органи і вона стане маткою. Така ситуація виникає, якщо у бджолиній родині матка гине і бджолам терміново потрібно замінити її.

Маткове молочко — це, безумовно, важливий і корисний лікувальний продукт бджільництва, який має високу біологічну активність. За консистенцією маткове молочко нагадує кисіль білого кольору. Дослідження показали, що цей продукт багатий на вітаміни і мінерали. У ньому міститься понад 100 хімічних з’єднань, близько двох десятків амінокислот. Серед них є незамінні — ті, які людський організм не в змозі синтезувати самостійно. У матковому молочку присутні вуглеводи, ліпіди, стерини та широкий спектр жирних кислот. Білки, які виявлені в ньому, за будовою наближені до білків сироватки крові людини.

Бджолине молочко має наступні властивості:

  • зміцнює імунітет;
  • сприяє регенерації клітин і збільшує тривалість життя;
  • покращує роботу головного мозку;
  • нормалізує артеріальний тиск;
  • знижує рівень холестерину у крові;
  • активізує вироблення гемоглобіну;
  • покращує перистальтику кишківника, роботу органів травлення;
  • підвищує гостроту зору;
  • збільшує тривалість життя.

Завдяки багатому складу і здатності запобігати передчасному старінню шкіри, бджолине молочко широко застосовують у косметології.

Найкраще вживати нативне (неперероблене бджолине маткове молочко у вигляді цілих маточників, придбаних безпосередньо у бджолярів. Проте слід мати на увазі, що після кількох годин зберігання за кімнатної температури цей продукт починає втрачати свої корисні властивості. Для тривалого зберігання маткове молочко консервують різними способами: заморожують, адсорбують, консервують медом, ліофілізують.

Ліофілізація — найефективніший спосіб консервації: маткове молочко після глибокої заморозки висушують у вакуумі. Ліофілізований продукт не боїться коливань температури і зберігається без холодильника протягом двох років, не втрачаючи своїх властивостей.

Усі продукти бджільництва дуже корисні і застосовувати їх можна у комплексі як дорослим, так і дітям, якщо, звичайно, немає підвищеної індивідуальної чутливості. Однак алергія може мати накопичувальний характер і надмірно захоплюватися апітерапією теж не варто.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *